tiistai 15. helmikuuta 2011

Minna Canth: Anna Liisa

Minna Canthin päivä eli tasa-arvon päivä on yleinen liputuspäivä Suomessa joka vuosi 19.maaliskuuta. Kirjailija Minna Canth syntyi samana päivänä vuonna 1844.

Lukupiiri haluaa kunnioittaa tätä päivää aloittamalla 10.3 keskustelun Minna Canthin teoksesta Anna Liisa.Seuraavan tekstipätkän kirjan esittelystä lainasin Elävän arkiston sivuilta. Sieltä voi myös käydä vilkaisemassa pätkiä kirjan filmatisoinnista, jossa Anna Liisaa esittää Anna-Leena Härkönen.

Minna Canthin (1844-1897) tiedetään kypsytelleen tarinaa sisäisesti kuohuvan mutta ulkoisesti tyynen nuoren tytön kohtalosta pitkään. Vuonna 1895 julkaistu Anna Liisa oli Canthin viimeinen näytelmä.

Canthin piirtämää henkilöhahmoa on kiitetty yhdeksi näytelmäkirjallisuutemme syvimmäksi luonnekuvaksi. Anna Liisan omaan sisäiseen kamppailuun keskittynyt draama heijastaa ankaraa puritaanista elämänotetta, joka on täynnä salattua ahdistusta.

Canthin teoksessa on nähty mm. dostojevskiläistä sovitustematiikkaa. Kun Anna Liisa tunnustaa rikoksensa ja haluaa sovittaa sen mieluummin vankeudella kuin menemällä naimisiin miehen kanssa, jota ei rakasta, saarnaa pappi hänelle anteeksiantoa. Syyllisyys itse teosta jää kuitenkin yksin hänen kannettavakseen, lapsen isä pääsee tilanteesta kuin koira veräjästä.

Lapsenmurhasta sai Suomessa kuolemantuomion aina vuoteen 1826 asti, jolloin uusiksi sovituskeinoiksi tulivat pakkotyö, vankeus tai Siperiaan karkoittaminen. Vuosisadan loppuun mennessä lapsenmurha oli kuritushuonerangaistuksen syynä lähes joka toisella naisvangilla. Teksti: Petra Himberg

Keskustelu Minna Canthin Anna Liisasta alkaa 10.3.2011

12 kommenttia:

 1. Hyvä valinta! Tällä kertaa aidan lähteä mukaan. :)

  VastaaPoista
 2. Hieno valinta! Olen mukana :) Niille, jotka jaksavat lukea kirjoja sähköisenä versiona tiedoksi että tämä löytyy gutenbergista.

  VastaaPoista
 3. Nyt taidan minäkin lähteä mukaan. Tätä ei nimittäin tulisi yksin luettua, koska olen jo nähnyt tähän perustuvan elokuvan (joten tarina on tuttu).

  VastaaPoista
 4. Hyvä valinta, ehdottomasti! Teksti kannattaa kyllä lukeakin, vaikka olisi nähnyt elokuvaversiot ja näytelmänäkin.

  VastaaPoista
 5. Hyvä hyvä! Nyt voin osallistua keskusteluun ja vaikka heti. Anna Liisa on mun ehdoton suosikki ja teoksessa on se hienoa - ja vähän surullistakin - että se toimii vielä tänä päivänäkin. Ja Minna Canth on minun idolini. Jos näin kevyesti uskaltaa asian sanoa...

  VastaaPoista
 6. Minäkin olen mukana. Luin kirjan noin vuosi sitten ja se on myös hyllyssä! Lopulta ennätän mukaan minäkin!

  VastaaPoista
 7. Mukana ollaan! Kirjan olen lukenut jo joskus aiemmin mutta pieni kertailu ei pahaa tee.

  VastaaPoista
 8. Hyvä valinta! Jos kirjaa ei löydy omasta tai kirjaston hyllystä, Anna Liisa on ladattavissa netissä Project Guternbergin sivuilla: http://www.gutenberg.org/ebooks/13173

  VastaaPoista
 9. Uusi täällä :) Mahtava idea tämä blogi, ja vielä näin hieno teoskin niin pakko hypätä mukaan :)

  VastaaPoista
 10. Luettiin koulussa joskus muistaakseni lukioluokilla pakollisena. Jäi ikävä maku koko kirjasta, siksi en tule mukaan. ;D

  VastaaPoista
 11. Mulla kävi todella hyvä tuuri. Etsiskelin tällaista lukupiiriä, ja heti löysin tämän. Siis aivan uusi täällä nyt. Tosi hyvä juttu tämä!

  VastaaPoista
 12. Tervetuloa uusille mukaan lukupiiriin! Onpa mukava, että kirja on saanut näin hyvän vastaanoton etukäteen.

  VastaaPoista