keskiviikko 12. tammikuuta 2011

Äänestys kuukauden kirjasta

Nuori lukupiirimme on lähtenyt hienosti käyntiin ja kuukauden kirjat ovat herättäneet runsasta ajatuksen vaihtoa ja tasavertaista keskustelua. Toivotamme kaikille lukupiiriläisille hyvää alkanutta uutta vuotta ja tervetuloa myös uusia lukijoita mukaan! Lukupiiri-blogi on avoin kaikille eikä siihen tarvitse ilmoittautua mitenkään erikseen.


Japanilaisesta kirjallisuudesta siirrymme saksalaisen kirjallisuuden pariin ja nyt teillä on mahdollisuus vaikuttaa kuukauden kirjan valintaan äänestämällä kolmesta kirjasta oma suosikkinne. Eniten ääniä saanut kirja valitaan kuukauden kirjaksi. Äänestys alkaa tänään ja päättyy 15.1. klo 24. Ilmoita kommenttikentässä, mikä kolmesta teoksesta on suosikkisi helmikuun kirjaksi.

Ensimmäinen ehdotus kuukauden kirjaksi on Herman Hessen Narkissos ja Kultasuu (alkuteos ilmestynyt 1930). Kirjan takakannesta poimittua: Romaani kahden täysin erilaisen miehen ystävyydestä keskiajalla. Narkissos on luostarikoulun opettaja, munkki ja apotti. Tämä vakava, askeettinen mies on omistanut hengellisen elämän palvelukseen ja viettää päivänsä luostarin hiljaisuudessa. Kultasuu on Narkissoksen oppilas ja ystävä. Hän on uneksija, runoilija ja rakastaja. Opettajansa kannustuksesta Kultasuu lähtee luostarista. Hän vaeltaa aisti-ilon ja kuoleman maailmassa, naisten himoitsemana ja naisia rakastavana, kokee kodittoman ilot ja surut, tappaa ja varastaa, ajaa takaa pakenevaa täydellisyyden kuvaa, kaiken käsittävää äitihahmoa. Henki ja aine, ajattelija ja taiteilija, järki ja tunne toimivat vastavoimina tässä kirjassa.

Toisena ehdotuksena on Günter Grassin omaelämäkerrallinen teos Sipulia kuoriessa (vuodelta 2007). Nobelistin muistelmateos aiheutti ilmestyessään suuren kohun Grassin kerrottua suorin sanoin suhteestaan politiikkaan ja lyhyestä osallistumisestaan Waffen-SS-joukkojen toimintaan. Teos ei ole kuitenkaan sotakirja, vaan  tarina siitä, miten muisti toimii. Mitä muistamme, mitä emme, ja miksi? Kustantamon, Tammen, nettisivuilta lainattua: Grassmaiseen tyyliinsä hän hyppää sujuvasti vuosikymmenestä toiseen, kertoo kaskuja, kirjoittaa muistosanoja ystävilleen, kertoo ensirakkaudestaan koskettavasti ja kertaa taiteilijanuransa alkuvaiheita. Teemana ovat tietysti myös naiset – erityisen kauniin kuvan Grass piirtää ensimmäisestä vaimostaan Annasta. – – Grass seuraa huvittuneena omia jälkiään. Hän myös huijaa lukijaa – omaelämäkerta ei ole totuus – ja myöntää sen auliisti. Tarina on uskomaton ja surullinenkin. Minäkö se olen?

Kolmas ehdokas on lööppihakuista keltaista lehdistöä kritisoiva Heinrich Böllin Katharina Blumin menetetty maine vuodelta 1974 (ensimmäinen suomennos vuonna 1975). Blumin elämä muuttuu hänen vietettyään yön uuden miestuttavansa luona, joka myöhemmin paljastuu terroristiksi. Nuori nainen joutuu poliisin nöyryyttämäksi ja roskalehtien riepottelemaksi. Voiko keltaista lehdistöä paeta sen ollessa ahnaimmillaan?
"1970-luvun puolivälissä kirjana ja elokuvana oikeamielisiä mieliä kuohuttanut Katharina Blumin menetetty maine toimii vieläkin ihmistä nöyryyttävän ja häpäisevän media- ja viihdekulttuurin karmeana kuvauksena (kohteena on Springerin sensaatiolehti Bild-Zeitung)." (Hannu Marttila, Hs)
"Heinrich Böll kertoo Katharina Blumin tarinan näennäisesti kuivalla raporttiäänellä mutta takaa avautuu huikea satiiri tämän ajan asenteista ja arvoista. Hän käyttää hänelle Nobel-palkinnon tuoneesta romaanistaan Nainen ryhmäkuvassa tuttua tekniikkaa jälleen menestyksellä. Hän hahmottaa henkilönsä persoonan samoin kuin hänen elämänsäkin lähiympäristöstä saatavien aineksien pohjalta. Haastattelujen avulla on sitten hiottavissa esiin totuus" (Leo Ståhlhammar, Suomenmaa)
Nyt äänestämään! Kirjoja voi kommentoida ja ääntään perustella kommenttiosioon ja äänestää ehdokastaan sivupalkissa (oikealla) olevassa kyselyssä.
Mikäli äänet menevät tasan, arvomme voittajakirjan. Helmikuun lukupiirikirjasta ilmoitetaan erillisellä blogipostauksella 16.1.


Lukupiiriterveisin
Sara, Hanna/Tomomi ja Jenni

21 kommenttia:

 1. Minä äänestän Günter Grassia koska kirja on jo hyllylläni odottelemassa. :)

  VastaaPoista
 2. Sama täällä, eli äänestän myös Grassia koska se vaikutti näistä ensisilmäyksellä mielenkiintoisimmalta.

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Minäkin äänestän Grassia. Ei ole hyllyssä, mutta muisti kiehtoo :-)

  VastaaPoista
 5. Poistin edellisen kommenttini, kun siihen lipsahti sen verran paljon virheitä.

  Minulla oli vaikea valinta Hessen ja Böllin välillä, sillä Hesseä on pitänyt lukea jo ties kuin kauan ja Bölliltäkin olen lukenut vain yhden kirjan, josta pidin kovasti. Päädyin kuitenkin tuohon Böllin kirjaan, sillä sen aihe vaikutti mielenkiitoiselta.

  VastaaPoista
 6. Hei, kiitos kommenteista! Olettehan käyneet klikkaamassa vielä tuota sivupalkissa olevaa "virallista äänestystyökalua" eli vastaamassa gallupiin? :)

  Jännää, ensin Grass ei saanut yhtään ääntä, ja nyt toistaiseksi kaikki kommentit liittyvät Grassiin.

  VastaaPoista
 7. Grassia äänestän minäkin. Se kun liittyisi oivasti myös NÖF-haasteeseeni. Hoh, ihan on kurkistamatta koko kirjailija.

  VastaaPoista
 8. Kaikki ehdokkaat ovat kyllä mielenkiintoisia. Minä kuitenkin päädyin äänestämään Hesseä ihan vaan siitä syystä, että Narkissos ja kultasuu sattuu löytymään hyllystä, vieläpä lukemattomana.

  Grass ja Böll eivät kyllä olisi huonompia nekään, luulisin että ne ovat melko helposti saatavilla kirjastosta. Tai toivon ainakin niin.

  VastaaPoista
 9. Hesse, koska se teki suurimman vaikutuksen kun tein pinnallista tutkimista näistä kolmesta.

  VastaaPoista
 10. Hassua, mulla on Narkissos kirjastosta lainassa ja hyllyssä Grass, joka on pitänyt lukea ties kuinka kauan. Pitääkin miettiä mitä äänestän!

  VastaaPoista
 11. Hei kaikki ja kiitos aktiivisuudestanne! Nyt äänestystilanne onkin tällä hetkellä tosi jännittävä. Hessellä ja Böllillä on saman verran ääniä ja Grass ei ole kaukana.

  Olipas hauska yhteensattuma Heidi!

  VastaaPoista
 12. Hesse ja Grass ovat olleet luettavien listalla jo pitkään, mutta toisaalta Böllin romaani kiinnostaa eniten aiheensa vuoksi. Eli taidan kallistua Böllin puoleen. :)

  VastaaPoista
 13. Grass, ehdottomasti. Historian kipupisteet sekä muistin ja unohtamisen politiikka kiehtovat. Ja kuten muutama muukin edellä huomautti: Sipulia on ollut tavoitteena kuoria jo ties kuinka kauan!

  VastaaPoista
 14. Äänestin Grassia, joka oli ensimmäisiä saksalaisia kirjailijoita, joka käsiteli WWII:n saksalaisille kivuliasta historiaa kirjassaan Peltirumpu. Minuun Peltirummun kieli teki vaikutuksen ja luulen että hänen muutkin teoksensa saattaisivat olla hyviä. Sitä paitsi, WWII:n saksalainen historia on nyt ajankohtainen aihe.

  VastaaPoista
 15. Minuunkin Grass on tehnyt pysyvän vaikutuksen Peltirummulla, mutta muuta Grassia en ole lukenut. Peltirumpu taas on mielestäni niitä kirjoja, jotka kaikkien pitäisi lukea, sen vaikuttavampaa ja merkillisempää kirjaa on vaikea kuvitella!

  VastaaPoista
 16. Äänestys on aika tiukkaa, vielä ei ole selvää suosikkia. :) Kiitos aktiivisuudesta.

  VastaaPoista
 17. Äänestin Grassia ja mieleen tuli Q-teatterin mahtava Peltirumpu.

  VastaaPoista
 18. Narsissos ja kultasuu on yksi lempikirjojani. Kaikkien pitäisi ehdottomasti lukea se! Mutta tutustuakseni johonkin uuteen voisin lukea tuota Grassia, vaikka ennakkoasenteeni on varsin huono sitä kohtaan...

  VastaaPoista
 19. Jaa, näytän myöhästyneen. Olisin äänestänyt Narkissosta ja Kultasuuta, koska se on paras milloinkaan lukemani kuvaus erilaisista elämänasenteista. Todella hieno kirja. Mutta ok, que sera, sera.

  VastaaPoista
 20. kaikki hyviä kirjailijoita mutta jos olisin ehtinyt äänestää niin valintani olisi ollut H. Hesse.

  VastaaPoista
 21. millasta böllin teksti on kerronnaltaan ?

  VastaaPoista