keskiviikko 20. lokakuuta 2010

Kokemuksia ja näkemyksiä lukupiiritoiminnasta?

Kymmenittäin kommentteja ja 30 rekisteröitynyttä lukijaa. Kiitos teille kaikille! Voin kertoa, että minä, Sara ja Tomomi olemme meilailleet Lukupiiri-blogin ensimmäisen viikon aikana toisillemme melkoisen hämmästyneinä mutta sitäkin tyytyväisimpänä. Odotamme innoissamme ensimmäistä varsinaista kirjakeskustelua.

Se on siis 10.11. Doris Lessingin kirjasta Kultainen muistikirja. Keskustelun on tarkoitus olla vapaamuotoista ja muutenkin rentoa. Tervetuloa mukaan, vaikket olisi lukenut tätä kirjaa kokonaan tai olisit lukenut jotakin muuta Lessingiltä tai olet ylipäätään vain Lessingistä kiinnostunut (tai et ole, saahan senkin tulla kertomaan). Lukupiiriin ei tarvitse ilmoittautua erikseen, kaikki ovat tervetulleita.

Nyt vähän yleistä lukupiiriasiaa.

Kuuluko moni teistä lukijoista "oikeaan" lukupiiriin tai vaikka toiseen nettilukupiiriin? Miten lukupiirinne toimii ja onko teillä toiveita tämän Lukupiiri-blogin nettilukupiirin suhteen? Jaetaan lukupiiriajatuksia - niistä voi olla iloa sekä tälle että muille lukupiireille.

Minä kuulun nettilukupiirin lisäksi neljän naiseen kirjapiiriin, joka on kokoontunut kerran kuukaudessa (paitsi heinäkuussa) jo muutaman vuoden ajan. Meillä ei ole varsinaisia "lukupiirisääntöjä", mutta vuosien myötä meille on kuitenkin muotoutunut selkeä toimintatapa.

Kokoonnumme aina toistemme kotona, emännöinti noudattaa tiettyä järjestystä. Kirjakeskustelujen lisäksi tarjolla on aina ruokaa ja viiniä sekä yleistä juoruilua ystävien kesken. Puhumme kuitenkin aina kirjoistakin! Todella harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta kaikki ovat aina lukeneet kuukauden kirjan, ja piirissä vaihdetaan paljon mielipiteitä muistakin kirjoista. Joskus tapaamisessa myös saa kirjoja, jos illan emäntä on juuri perannut kirjahyllystään poistokirjapinon.

Meillä on vain yksi kirjasääntö, jota noudatetaan: Finlandia-voittaja luetaan aina. Muuten olemme lukeneet kirjoja varsin laidasta laitaan, mikä onkin lukupiirin parhaita puolia: tulee luettua sellaistakin, mihin ei ehkä muuten tarttuisi. Joskus valitsemme kirjan Hesarin Klassikkoautomaatin avulla,  joskus jollain on valmiiksi mietittynä ehdotus, usein seuraava kirja vain hahmottuu illan keskustelujen aikana. Olemme lukeneet mm. Ruohometsän kansan, Elämää metsässä ja kai parikin Lessingiä. Tänään taas kokoonnumme ja käsittelyssä on Miina Supisen Liha tottelee kuria.

Tunnemme toisemme alun perin työn kautta, mutta yhteisen lukuharrastuksen myötä meistä on tullut ystäviä. Lukupiiri on niin tärkeä juttu, ettei sitä peruta kuin sairauden takia, ja jos joku sairastuu, niin silloin muutkaan eivät kokoonnu. Lukupiiri on kuukauden kohokohta!

En osaa itse vielä esittää kovin tarkkoja toiveita nettilukupiirille. Toivon kuitenkin, että siitäkin muodostuu ihmisiä yhdistävä, lämminhenkinen kuukausittainen juttunsa. Ainakin alku vaikuttaa siltä, että se on hyvinkin mahdollista!

14 kommenttia:

 1. Luen just muuten Elizabeth Noblen kirjaa Lukupiiri ;) Aion jossain vaiheessa jättää kesken, kun ei tuntunut etenevän juurikaan, mutta hyvä että otin uudestaan käteen ja jatkoin lukemista! Nyt olen ahminut kirjaa ja manaillut opiskelua, sehän vie hyvää aikaa lukemiselta! ;)

  Muihin lukupiireihin en kuulu, olen tahtonut ja nyt pääsin ainakin yhteen mukaan! Kiitos tästä siis teille kolmelle :)

  VastaaPoista
 2. Mie oon myös toisessa, myös ihan vasta aloittavassa chick-lit lukupiirissä mukana.
  Oon pidempään jo halunnut lukupiiriin tai vastaavaan mukaan, ja sitäkautta innostusta vähän unohduksiin jääneelle lukuharrastukselleni, mutta ei täällä pikkupaikkakunnalla ole ollut. Nyt sitten yhtäkkiä ilmestyi kaksi kivaa! Olin aika innoissani (ja olen yhä).

  VastaaPoista
 3. Live-lukupiirissä en ole koskaan ollut. Tuohon Hesarin ja Kirsi Pihan Lukupiiriin olen ottanut osaa aika usein, mutta en kyllä aina. Minä toivon, että tässä Lukupiirissä ei luettaisi pelkästään uutuuksia, koska saan niitä huonosti käsiini. Esim. tämä klassikko-Lessing sopii oikein mainiosti! :-) Löysin kirjankin jo kirjatosta (tosin englanniksi).

  Muuten ei ole kummempia toiveita. Luotan, että tästä tulee mukava ja viihtyisä piiri!

  VastaaPoista
 4. En ole aikaisemmin osallistunut mihinkään lukupiiriin, mutta jotakin sellaista olen kyllä kovasti kaivannut koska tykkään lukea ja tietenkin niistä kirjoista olisi mukava keskustella ihan rennosti muiden kanssa niin kuin luultavasti täällä tullaan keskustelemaan. :)
  Olen myös samaa mieltä edellisen kirjoittajan kanssa, että mielellään kirjoja joita on suhteellisen helppo saada kirjastosta lainaan eli esim. uutuksissa on pitkät jonot jos ovat suosituimmasta päästä. Muuten olen valmis lukemaan erinäköistä ja erikokoista kirjallisuutta.

  VastaaPoista
 5. Olen live-lukupiirissä, mutta kaikki muut siinä ovat aika paljon vanhempia. Minusta tuntuu ettemme koskaan tykkää samoista kirjoista. Normaalisti se ei haittaisi, mutta kun lukupiiri koostuu ison organisaation eri työntekijöistä ja sen johtajasta, on tilanne hankalampi. Sitten siellä on muutenkin hassuja rooleja, jotka tulevat mitkä mistäkin (kenen pitää brassailla ja päteä ja kenen mitäkin). Useammalla kerralla eräs lukupiiriläinen on ottanut ekan puheenvuoron ja sanonut tyyliin "tämä kirja oli AIVAN kauhea" :) siitä on hyvä lähteä rakentamaan keskustelua... Meidän kirjat on vaihdelleet aika paljon, on ollut uutuuksia ja klassikoita ja kaikkea siltä väliltä. Aion yrittää tulla tähän teidän lukupiiriin myös mukaan, mutta pääsääntöisesti koen lukukokemuksen yhteisen jakamisen aika hankalaksi. Mutta katsotaan miten täältä alkaa tulla korjaavia kokemuksia siihen?!

  VastaaPoista
 6. anni.m: mun on kans vaikeeta jakaa mielipiteitäni kovin julkisesti, edes opiskeluryhmän kanssa, sillä pelkään, että mua pidetään lapsellisena/tyhmänä/..., mutta ehkä uskallan täällä osallistua vaikka mun blogia päästäänkin lukemaan :) Osallistu mun kans :D

  VastaaPoista
 7. Mahtava idea! Ja hienoa että innostuneita järjestäjiä ja keskustelijoita riittää. Aloitimme viime keväänä ystäväni kanssa kirjablogin ja tavoitteenamme on lukea vielä lukematta jääneitä kirjallisuuden klassikoita ja kiinnostavia uudempia teoksia. Mikäli listastamme löytyy lukupiiriläisiä kiinnostavia nimikkeitä niin olemme ehdottomasti mukana niitä lukemassa! Ja listahan ei ole vielä täydellinen joten jos kuukauden kirjaksi valikoituu joku meidän listaltamme unohtunut teos olemme varmasti mukana lukemassa ja keskustelemassa. :)

  VastaaPoista
 8. Kiitos kommenteista! Anni.m:n lukupiiri kuulostaa aika pelottavalta. Toivottavasti tästä ei tule sellaista. :)

  Tarkoitus on lukea vanhempia teoksia ja klassikkoja, toki joskus voi olla uutuuksiakin. Olemme huomanneet live-lukupiirissäni saman, että kannattaa mieluummin valita vähän vanhempia kirjoja, kun niitä saa helpommin kirjastosta tai jopa omasta kirjahyllystä. Nettilukupiirissä ajattelisin sen olevan hyvä asia siksikin, että silloin keskusteluun voivat osallistua nekin, jotka ovat lukeneet teoksen joskus aiemmin, vaikkeivat haluaisi/ehtisi lukea sitä lukupiirikeskustelua varten.

  VastaaPoista
 9. Ei ole liveistä kokemusta. Ehdotin viime keväänä ylioppilaskunnan kulttuurivastaavalle koko VYY:n kattavaa lukupiiriä, mutta ehdotus ei ottanut tulta alleen.

  Olen miettinyt yhtä asiaa live-lukupiireistä. Jos pienellä paikkakunnalla oleva ryhmä päättää lukea jonkun tietyn kirjan, miten kaikki voivat sen lukea sillä kirjastossa ei ole kappaleita loputtomiin? Voiko lukupiiri toimia siltä pohjalta, että kukin esittelee eri kirjan eli kaikilla on omansa keskustelun sytykkeeksi? Onko tällöin sytykkeitä aivan liikaa?

  VastaaPoista
 10. Hreathemus, luulen että tuollainen monen kirjan piirikin voisi toimia hyvin. Kullakin kerralla voitaisiin tutustua yhteen kirjailijaan tai jopa genreen. Ehkä se vaatisi sitä, että osallistujien olisi pystyttävä kertomaan kirjoistaan enemmän kuin silloin kuin kaikki lukevat saman kirjan; saman kirjan kanssa voi aina tuudittautua, että joku muistaa kyllä jotain ja keskustelu etenee omalla painollaan.

  Meilläkin on joskus sovittu livelukupiirissä, että jos ei saa tiettyä kirjaa kirjastosta, voi lukea toisen saman kirjailijan kirjan. Ei ole haitannut keskustelua!

  VastaaPoista
 11. Minullakaan ei ole kokemusta live-lukupiiristä, mutta olin joskus nettilukupiirissä, jonka toiminta tosin lopahti harmillisen pian ja olen hieman kaivannut jonkinlaista lukupiiriä. Olen siis innolla mukana. Kannatan myös tuota, että ihan uusimpia kirjoja ei luettaisi usein, juuri tuon hankalan saatavuuden takia. Suosituimmilla uutuuksilla on yleensä niin pitkät varausjonot, että niitä on mahdotonta saada lainaan ajallaan.

  VastaaPoista
 12. Olen myös livenä kokoontuvassa lukupiirissä, jossa muut osallistujat ovat reilusti vanhempia. Tämä ei tosin ole haitannut, vaan luemme kirjoja laidasta laitaan - ehkä enimmäkseen uutuuksia tai parina viime vuonna ilmestyneitä kirjoja. Ja olen innolla mukana myös tässä nettilukupiirissä!

  VastaaPoista
 13. Meillä on live-lukupiiri, joka kokoontuu kerran kuussa. Meitä on kuusi suunnilleen samanikäistä naista, joita yhdistää lukuharrastus, emmekä juurikaan tapaa lukupiirin ulkopuolella. Lukupiirimme on toiminut kaksi ja puoli vuotta, kuukausittain. Valitsemme jonkin teeman, johon jokainen vuorollaan ilmoittaa luettavan teoksen. Yhtä teemaa kohti tulee siis kuusi kirjaa. Asumme pienellä paikkakunnalla, mutta koskaan ei ole ollut ongelmaa kirjojen saamisessa. Kirjastomme kuuluu isoon seutukirjastoon. Lisäksi kirjastomme on tullut lukupiiriämme vastaan poistamalla varausmaksut lukupiirikirjoistamme.

  Yleensä kokoonnumme pienen kyläkoulun kirjastoluokassa. Muutaman kerran vuodessa tapaamme jonkun kotona. Olemme arponeet, kuka hoitaa juomat, alkuruoat, pääruoan, jälkiruoan. Usein meillä on jotain itse suunniteltua ohjelmaakin.

  Jokaisella kerralla ensin ruoditaan luettu teos. Teemoja ovat olleet mm. suomalaiset teokset ennen 1940-lukua; kirjat, jotka ovat saaneet meidät nauramaan; jokaiselle erikseen arvotut paikat, joihin kirjan tapahtumat jotenkin liittyvät (majakka, juna ym.), pohjoismaisia kirjailijoita jne. Nyt menossa on teema teekutsut, joka valittiin arpomalla. Jokainen sai laittaa jonkin aiheen lapulle. Ihmeesti vain löytyy teoksia kummallisillakin aiheilla.

  Kauheita ovat sellaiset lukupiirit, jossa kaikki eivät uskalla olla samanarvoisena mukana ja sanoa mielipidettään.

  VastaaPoista
 14. Mervi, kuulostaa tosi mukavalta ja "systemaattiselta" lukupiiriltä! Jännä idea, että luette teemojen eikä kirjailijoiden mukaan, yleisin malli kun on varmasti se, että kaikki lukevat saman kirjan. Teemalukeminen kuulostaa niin mielenkiintoiselta, että voisin apinoida ja ehdottaa sitä joskus omalle livepiirilleni. ;) Aloin heti miettiä noista mainitsemistasi teemoista, mitä kirjoja olettekaan lukeneet...

  VastaaPoista