perjantai 15. lokakuuta 2010

Doris Lessing: Kultainen muistikirja

Marraskuun lukupiirin kirjaksi Sara on valinnut Doris Lessingin Kultainen muistikirja. Kirja on nyt seisonut hyllyssäni kolme vuotta ja minusta on vihdoinkin aika lukea tämä Nobel-kirjailijan klassikkoteos. Kultainen muistikirja (The Golden Notebook) on ilmestynyt 1962. Doris Lessingille (1919-) myönnettiin vuonna 2007 kirjallisuuden Nobel-palkinto. Nobel-akatemian mukaan tämä romaani on feministisen liikkeen pioneerityö. "Hän on naiskokemuksen eeppinen tulkki, joka luo pirstoutuneeseen sivilisaatioon skeptisen, kiihkeän ja vahvan visionäärisen katseen." Kirja esitellään näin:


Anna Wulf on kypsään ikään ehtinyt englantilainen kirjailija. Hänellä on takanaan lyhyeksi jäänyt onneton avioliitto, ja hän elää tyttärensä kanssa aikoinaan kirjoittamansa menestysromaanin tuloilla. Annalla on ollut suhde naimisissa olevaan mieheen, mutta viiden vuoden jälkeen suhde on päättynyt. Annan naisellisuus on kokenut kolauksen, ja isku kohdistuu myös hänen työhönsä: hän ei enää voi eikä haluakaan tehdä kirjoja. Sen sijaan Anna alkaa kirjoittaa muistiinpanoja. Menneisyys ja nykyisyys kertautuvat ja lomittuvat muistikirjoissa, kohtaamme monta erilaista Annaa. Annan aviovaimona, ystävänä, rakastajana, äitinä. Kommunismiin uskovan, intellektuellin Annan. Annan kirjailijana. Hajoamaisillaan olevan ihmisen, joka kokee hyvien ja pahojen voimien kamppailun niin itsessään kuin ympärillään.


Kirjalla on paksuutta 587 sivua ja toivottavasti lukupiiriläiset ehtivät lukea tämän. Kirjastoista varmasti kirjaa löytyy ja halutessaan voi lukea tämän alkuperäiskielelläkin.

25 kommenttia:

 1. Lessingiin on ollut tarkoitus tutustua jo ties kuinka kauan, joten tässähän on loistava tilaisuus... Täytyypäs katsoa saanko tämän kirjastosta käsiini!

  VastaaPoista
 2. No sehän sattui. Ja hyvä, että löytyi ainakin yksi Lessingistä kiinnostunut meidän lisäksi!

  Muistikirja on aikamoinen järkäle, mutta keskusteluunhan voi osallistua, vaikka ei olisi lukenut koko kirjaa tai olisi lukenut Lessingiltä jotain muuta.

  Tervetuloa nettilukupiiriin!

  VastaaPoista
 3. Yritän löytää tämän huomenna kirjastosta. Luen englanniksi, koska suomeksi en varmaan saa kirjaa käsiini, kun en Suomessa asu. Vähän tosin epäilyttää ehdinkö lukea kirjan, jos se on noin paksu, mutta toisaalta tykkään Lessingistä, joten haluan ainakin yrittää.

  VastaaPoista
 4. Mie en ole koskaan aiemmin lukenut Lessingiä, joten aika ihastuttava uusi tuttavuus heti lukupiirin alkuun. Juttelu on tosi vapaamuotoista ja mielipiteitä voi antaa vaikka mielikuvien perusteella. :) Mukaan vain keskusteluun kaikki, tämän tarkoitus on ollakin lukutoukkien kokoontumista, jossa rikotaan tila- ja aikakäsityksiä tavanomaiseen lukupiiriin verrattuna.

  VastaaPoista
 5. Katsotaan, ehdinkö lukea tämän. Olen lukenut Lessingiltä vain Viidennen lapsen, josta pidin tavattoman paljon. Voimakas kirja.

  VastaaPoista
 6. Lessingiltä olen lukenut vasta yhden kirjan, Viides lapsi, joskus alkuvuodesta. Pidin siitä ja minun on ollut tarkoitus lukea lisää Lessingiä. Mm. tämä kirja on ollut lukulistallani. Pitää piipahtaa ensi viikolla kirjastossa lainaamassa tämä.

  VastaaPoista
 7. Hei, hyvä että löytyy innostusta kirjan lukemiseen ja toivottavasti paksuus ei lannista! Minäkään en ole tainnut Lessingiä aikaisemmin lukea, mutta nyt on siis aika aloittaa.

  VastaaPoista
 8. Mä olen lukenut joskus tosin nuorena kissakirjan, oiskohan nimeltään Erittäin kissamaista. Lessingin värikäs elämä houkuttelisi lukemaan lisääkin!

  VastaaPoista
 9. Olen varmaan lukenut kaikki Lessingin suomennetut kirjat paitsi niitä "planeettakirjoja" tai kissakirjoja. Hän on ehdottomasti suosikkikirjailijoitani. Luin Viidennen lapsen hiljattain ja suosittelen kaikille. Nautinto lukea Lessingin tekstiä tässäkin.
  Kultainen muistikirja on ollut jo monta vuotta odottamassa uudelleen lukemista. Luin sen kauan kauan sitten ja muistan vain, että ajattelin heti, että tämä pitää lukea uudestaan. Parhaillaan luen n.600-sivuista Pirkko Lindbergin kirjaa Hotell Hemlängtan, mutta heti sen jälkeen otan hyllystä esille Kultaisen muistikirjan. Kiva kuulla mitä tästä "minun kirjastani" tykätään.

  VastaaPoista
 10. Ihanaa, lukupiiri! Lessingiä tässä luinkin joku aika sitten, mutta juurikin tuo kirja jäi kesken.. Piti palauttaa kirjastoon. Nyt uusi yritys!

  VastaaPoista
 11. Hieno idea blogille tämä lukupiiri. Hain kirjastosta Kultaisen muistikirjan ja osallistun lukupiiriin. :)

  VastaaPoista
 12. tää on loistoidea! ihan mahtavaa! en tiedä pääsenkö tähän mukaan, mutta ainahan voi yrittää...

  VastaaPoista
 13. Lessing on loistava kirjailija. Tekisi mieli liittyä mukaan ja yrittää tätä järkälettä. Aikataulu on tosin aika nopea, mutta katsotaan!

  VastaaPoista
 14. Loistavaa, että näin moni on kiinnostunut paitsi lukupiiristä myös ekasta kirjasta! Ja kuten sanottu, keskusteluun voi sitten osallistua, vaikkei olisi lukenut koko Muistikirjaa superhuolellisesti tai jos vain ylipäätään näkemyksiä Lessingin tuotannosta.

  Viidettä lasta minäkin suosittelisin sille, joka haluaa pienen ja nopealukuisen Lessingin. Kirjan lukee melkein yhdeltä istumalta mutta sen vaikutukset säilyvät kauan. Se on niitä harvoja kirjoja, joista itse muistan, missä luin sitä ja miltä se tuntui. Istuin Hgin rautatieasemalla ja odotin junaan. En muista, miten siirryin lopulta junaan - varmaan transsissa kirja kädessä - kun kirja vei heti niin mukanaan. Tehokas kirja siis!

  VastaaPoista
 15. Hei! Löysin nyt tämänkin blogin ja piriin. Kiva kiva! Olenkin passiivisesti odotellut, että joku aloittaisi lukupiirin, jossa voisi kommentoida samaa kirjaa. Usein blogeissa esillä olleet kirjat jäävät mieleen, hankinta- ja lukulistalle sitten joskus, kun ehtii.

  Osallistun, jos löytyy vapaata aikaa etsiä kirja/lukea se =O

  Lessing on jäänyt huonolle lukemiselle myös minulla, joten olisikin oiva hetki lukea! Ajankohtainen kirjailija vielä...

  VastaaPoista
 16. Olen lukenut tämän kahdesti. Tuo kaupallinen määritelmä "eeppinen tulkki, joka luo pirstoutuneeseen sivilisaatioon skeptisen, kiihkeän ja vahvan visionäärisen katseen", on kylläkin hirvittävimpiä korulauseita mitä on vähään aikaan tullut vastaan.

  Mutta älköön kukaan antako sen pilata kirjaa, joka ei yhdellä lukemalla tyhjene, ei vielä ehkä toisellakaan. Siinä on feministinen aspekti ja poliittinen aspekti ja kirjailijaelämän aspekti ja vielä vähän muutakin.

  Ja se saattaa potkia sen verran lukijaa nenille, että voi ärsyttääkin. Suututtaa. Mutta eikö hyvän kirjan pidäkin juuri tuohon kaikkeen yltää. Itse en varmaan lue kirjaa kokonaan, mutta virkistän muistiani, tuolla hyllyssä se on, ja tulee aina paikkansa säilyttämään.

  VastaaPoista
 17. Olen yrittänyt Lessingiä useasti, mutta en syty. Vain Viides lapsi otti tulta: Se on erinomainen ja aivan eri Lessingiä kuin mikään aiemin kokemani.

  En voi uskaltaa luvata uutuskasani keskeltä lukea yli 500 sivuista kirjaa, nyt kun on kireellisin aika tuoda kustantajien teoksia esille ennen kirjamessuja, ennen isänpäivää ja ennen joulua. Mutta jos sallitaan roikun täällä ja kommentoin, jos jostain olen jotain mieltä, olen lukenut teoksen tms.

  VastaaPoista
 18. Hauska ajatus tämä lukupiiri, jee. Olen jo jonkun aikaa haaveillut lukupiiriin osallistumisesta, vaikka oikeastaan epäilen, että en saisi luettua juuri niitä kirjoja joita on sovittu (en osaa lukea suunnitelmallisesti, paitsi ehkä työkseni). Tähän Lessingiin en nyt muutenkaan ehdi mukaan (kiinnostaa kyllä, mutta tässä nyt on taas matkoja ja muuta). Aion siitä huolimatta käydä täällä kurkkimassa ja jotain ehkä mölisemässäkin jos tuntuu siltä.

  VastaaPoista
 19. Lessing kiinnostaa kovasti ja olen jo jonkun aikaa halunnut lukea jonkun hänen teoksistaan. Aikatauluni ei kyllä taida antaa periksi tuon kirjan lukemiselle, mutta innolla seuraan keskusteluanne.

  VastaaPoista
 20. kuulostaa mielenkiintoiselta. Onko tarkotus alottaa keskustelu marraskuun alussa vai lopussa? Kun monet huokailevat lukuajan lyhyyttä.

  Kattelempa, jos ehtisin mukaan. :)

  sisko

  VastaaPoista
 21. Onpa täällä ihanan paljon lukupiiriläisiä valmiina. Tarkoitus on aloittaa keskustelu 10.11 ja 15.11 julkistetaan uusi kirja. Katsotaan jos otetaan joulukiireiden alle ohkaisempi kirja ja taas tammikuuksi paksumpi, niin on ollut joululoma aikaa lukea. :)

  VastaaPoista
 22. Ensimmäinen lukemani Lessing oli se aika uusi kissakirja, seuraava Viides lapsi. Pidin molemmista todella paljon niin aiheen kuin kielen puolesta. Nämä vanhemmat teokset ovat sitten olleet pettymyksiä; aiheet kiinnostivat, mutta teksti oli minusta pitkäveteistä.

  Silti saatan tätäkin kirjaa kokeilla, tuskin tähän lähtöön ehdin kuitenkaan mukaan!

  VastaaPoista
 23. En ole lukenut vielä yhtään Lessingiä! Muutaman kerran olen ajatellut lukea.

  Nythän lukupiiri lukee sen puolestani :D

  Onnea kivalle blogille :)

  VastaaPoista
 24. Haa, hain kirjan kirjastosta maanantaina ja kohta pääsen aloittamaan sen, aiempi kirja piti lukea pois alta :)

  Ihan mahtava idea tämä lukupiiri! I'm also so in!

  VastaaPoista
 25. Vinkiksi teille kaikille, että The Golden Notebookista löytyy mielenkiintoista keskustelua (ja koko kirja elektronisena)myös täältä: http://thegoldennotebook.org/

  VastaaPoista