tiistai 15. maaliskuuta 2011

Huhtikuussa valloitetaan Viro!


Lukupiiri-blogin gallup siitä, mikä maa seuraavaksi valloitetaan kirjallisesta näkökulmasta, päätyi Viron ja Suomen tasapeliin. Päätimme julistaa näistä voittajaksi Viron. Viron kirjallisuus on ainakin itselleni varsin vierasta, mutta ehkä kaikki muuttuu tänä vuonna: Viro on vuoden 2011 Helsingin kirjamessujen teemamaa. Lukupiiri on siis ajan hermolla. ;)

Nykyvirolaisista teoksista luettavaksi valikoitui Andrus Kivirähkin teos Riihiukko. Vuonna 1970 syntynyt Kivirähk on julkaissut lukuisia teoksia, ja Absurdia-nettisivuilla hänen sanotaan kuuluvan Viron kiehtovimpien nuorten kirjailijoiden joukkoon. Ote sivulta: "Kivirähk on ammatiltaan toimittaja ja tunnettu pääasiassa sanomalehdissä julkaistuista humoristisista ja tabuja rikkovista pakinoistaan. Hän on loistava tarinankertoja, jonka kertomukset huokuvat lämmintä ja herkkää huumoria."

Riihiukko on saanut Viron kirjallisuuden parhaan proosateoksen valtionpalkinnon. Kustantajan mukaan kyseessä on omaperäisen virolaisen kulttuurivaikuttajan humoristinen tarina ihmisten ahneudesta. Kertomus sijoittuu päähenkilön riihiukon kotikylään, eikä kylä kuulosta aivan tavalliselta: "Riihiukon kotikylässä on käynnissä taukoamaton varastaminen ja omaisuuden kokoaminen. Ukolla on tepsivä konsti vaivaan kuin vaivaan, mutta kyläläisten pahimmalle taudille hänkään ei mahda mitään: ahneus on tullut jäädäkseen. Kommelluksia riittää, kun aivan kaikki voudeista karjapiikoihin kähveltävät niin tyhmänylpeältä kartanonväeltä kuin toisiltaankin. Eivätkä ihmiset ole kylän ainoat toimijat. Taidokkaasti kirjailija kuljettaa tarinassaan krattia, ruttoa, horkkaa, ihmissutta ja muita kansantarinoiden hahmoja."

Tarina kuvaa Viron maaorjuuden aikaa, mutta sen voi lukea myös nyky-Viron kuvauksena. Kuulostaa monipuoliselta ja mielenkiintoiselta!

Keskustelu Andrus Kivirähkin Riihiukosta alkaa tuttuun tapaan 10. päivä kuuta. Viro valloitetaan siis 10.4. Tervetuloa mukaan!

9 kommenttia:

 1. En ole pariin kuukauteen ehtinyt mukaan, mutta tämän kyllä haluan lukea! En ole lukenut ainuttakaan virolaista kirjaa, joten eiköhän ole korkea aika...

  VastaaPoista
 2. Mahtavaa! Olen tämän joskus lukenut ja oli muistaakseni hauska.

  (Toivottavasti muistan oikein...)

  VastaaPoista
 3. Voi, äh. Nytpä sattui sellainen krija, jonka olen jo lukenut ja blogissakin arvostelut. :D

  VastaaPoista
 4. Mä olin ottanut juuri tämän kirjan lukupinoon Marjiksen vanhan arvion takia, mutta en ollut vielä ehtinyt lukea. Aika hyvä sattuma.

  VastaaPoista
 5. Kirja oli muuten mun mielestä tosi hauska, joten suosittelen. :)

  VastaaPoista
 6. Uuden kuukaudenkirjan julkaisemisen jälkeisenä päivänä tämä löysi tiensä mulle suoraan hyllystä, pääsee aloittamaan kunhan saan nyt kesken olevat kirjat (mangat) luettua loppuun :)

  VastaaPoista
 7. Minäkään en ole tullut lukeneeksi virolaisia kirjoja, joten tämä kiinnostaa jo siinäkin mielessä. Kävin sen jo kirjastosta lainaamassa ja vaikuttaa mielenkiintoiselta. :)

  VastaaPoista
 8. Oi, tulin ensimmäistä kertaa vierailulle! Kovin houkuttelevalta tämä Lukupiiri vaikuttaa. Taidan jäädä takarivin tarkkailijaksi! : )

  VastaaPoista
 9. Kirja on lainassa, mutta nähtäväksi jää ehdinkö lukea tälläkään kerralla. On ollut kuitenkin mukavaa seurata keskustelua ja lisään lukulistalle ainakin Minna Canthin teoksia, joita en ole (muistaakseni) jostain syystä aikaisemmin lukenut.

  VastaaPoista