keskiviikko 15. joulukuuta 2010

Jun'ichirô Tanizaki: Avain


Tammikuun kirjaksi valitsin Jun'ichirō Tanizakin Avaimen (鍵, Kagi) vuodelta 1956 ja se on ensimmäisen kerran suomennettu 1961. Kuten kuvasta näkyy, se kuuluu myös Tammen keltaiseen kirjasto-sarjaan.

Teosta kuvaillaan tunnelmaltaan psykologisen eroottiseksi kirjaksi, jossa käsitellään vanhemman pariskunnan suhdetta, ristiriitoja ja kiintymystä. Se on kirjoitettu päiväkirjamuotoon.  
Avain oli alusta asti jonkinlainen hitti, sillä se kohahdutti ilmestyttyään japanilaista yhteiskuntaa niin, että teoksesta keskusteltiin myös Japanin parlamentissa. Mielenkiintoista onkin keskustella, että miltä tämä eroottinen tematiikka tuntuu nykylukijasta. Aiheuttihan Juhani Ahon Yksin vastaavanlaisen kohun Suomessa, mutta nykyisin sen eroottisuus ei tunnu kovin räikeältä.

Teoksesta on tehty kaksi elokuvaversiota. Japanilainen versio Odd Obession vuodelta 1960 ja Italialainen elokuvaversio vuodelta 1983, joka on suomennettu nimellä Erotiikan avain.
Elokuvien nimistä voi saada myös jonkinlaista viitettä, minkä teeman ympärillä kirjassa pyöritään. Eivät taida nämä elokuvaversiot olla yhtä tuttuja, kuin Dickensin Joulutarinan monet adaptaatiot. Onko silti kukaan lukupiiriläinen nähnyt elokuvaversioita?
Tämä kirja voi olla oivallinen tapa siirtyä jouluisesta tunnelmasta kohti uuden vuoden haasteita. Kirja on myös ohut, pokkariversiossa on 139 sivua, joten toivon mukaan moni pääsee joululahjakirjojensa äärestä myös lukupiirin mukaan.

Keskustelu Jun'ichirō Tanizakin Avaimesta alkaa 10.1.2011

18 kommenttia:

 1. Minusta tämä on tosi kiinnostava kirjavalinta, koska olen lukenut tämän ennenkin. Silloin olin vain ihan liian nuori ja erotiikka ja kaikki muukin meni täysin ohi. ;) Saa nähdä, mitä mieltä nyt olen. Olen ainakin toiveikas, että hyvää mieltä, sillä kaikki lukemani (vähäinen) japanilainen kirjallisuus on ollut aina tavalla tai toisella hyvää ja kiehtovaa.

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoinen valinta. :) En ole ikinä kuullutkaan koko kirjasta ja muutenkin tulee tosi vähän luettua japanilaista kirjallisuutta. Eli tulen mukaan, jos vaan ehdin! :)

  VastaaPoista
 3. Täälläkään ei olla ikinä kirjasta kuultu, mutta juuri kun katsoin, niin ainakin lähikirjastossa pitäisi olla kaksikin kappaletta hyllyssä (mikäli osasin tulkita uudistunutta sivua oikein :D), joten tänään hakemaan seuraava lukupiirikirja, muutenkin menen kirjastoon, niin samalla hoituu sitten eikä tarvitse odotella!

  Ja ehkä nuo elokuvatkin (tai ainakin toisen) jostain löytää ja voisi tutustua :)

  VastaaPoista
 4. Mielenkiintoista ja minulle täysin uusi tuttavuus. Taidanpa liittyä joukkoon mikäli vain kerkeän ja kirjastosta löytyy :)

  VastaaPoista
 5. En ole minäkään aiemmin kuullut tästä kirjasta, mutta vaikuttaa mielenkiintoiselta ja mukana ollaan jälleen, jos vain kirjan saan käsiini. :)

  VastaaPoista
 6. Välihuomio: löysin kuin löysinkin kirjan kirjastosta (lukuisien muiden lisäksi), joten pääsen tutustumaan kuukaudenkirjaan kunhan saan kolme löytämääni bestselleriä alta pois, viikon laina-aika ei kauheasti anna pelivaraa, kun uusia ei saa... Mutta ainakin löytyi kirja ja aloitan sen näiden kolmen jälkeen :) Onneksi kohta on joululoma, pääsee keskittymään ihan luvalla lukemiseen syksyn paahtamisen jälkeen <3

  VastaaPoista
 7. Ihana, kun olet tata noin innokas. :)

  Minullekin kirja on ihan uusi tuttavuus ja odotan sen lukemista.

  VastaaPoista
 8. Hih, oon vaan niin innoissani tästä teiän blogista, oon kaivannu tämmöstä jo monia vuosia, ISO kiitos siis teille kolmelle perustamisesta ja kaikille osallistujille keskustelusta <3

  VastaaPoista
 9. Taidan osallistua, jos saan kirjan ja ehdin sen lukea (on taas melkoinen pino kirjastosta ja ainakin uusin Atwood pitää lukea alta pois)!

  Tämä kirja on aivan uusi tuttavuus minullekin.

  VastaaPoista
 10. Jos kirjan mainitaan olevan eroottinen, mua alkaa yleensä lähinnä haukotuttaa. :D Olen siis melko varma etten olisi tähän tarttunut ilman lukupiiriä (enpä ole minäkään koskaan edes kuullut kirjasta), mutta nyt aion kokeilla. Kiinnostavaa! :)

  VastaaPoista
 11. Mielenkiintoinen valinta! Luin tämän reilu vuosi sitten ja taisin yllättyä kirjan eroottisuudesta. En odottanut ihan niin avointa tekstiä 1950-luvun japanilaiselta romaanilta... Mutta tämä vain osoittaa, että ennakkokäsitykset voivat olla väärässä. :)

  Pitää ainakin selailla kirja läpi ennen keskustelua, vaikka kestäisi tuo varmasti toisenkin lukukerran.

  VastaaPoista
 12. Zephyr, mielenkiintoista sitten kuulla että kestikö kirja toista lukukertaa, mikäli päätät sen lukea vielä uudelleen.

  VastaaPoista
 13. Minullekin tämä on tuntematon. En uskalla luvata varmasti lähteväni mukaan, kun kesken on useampi kirja ja minäkin jopa tänään lainasin kirjastosta pari kirjaa, mitä en yleensä tee ikinä (ja ostin muutaman poistokirjan). Mutta jos vain suinkin ehdin ja saan aikaiseksi, niin kyllähän tämä kiinnostaisi, sillä olen suunnitellut jo jonkin aikaa japanilaiseen kirjallisuuteen tutustumista. Tästä voisi ihan hyvin alkaa.

  Karoliina

  VastaaPoista
 14. Tomomi, perhana, menit sitten valitsemaan kirjan jonka olen jo lukenut. Hmph. :) No, ei, oikeasti mahtava valinta, saadaan meidän suomalaisten anglo-länsieurooppalaiselle kirjallisuudelle vähän vastinetta! Mutta, taidanpa lukea Avaimen uudelleenluvun sijaan Tanizakin muita teoksia, joita näkyy kirjastosta löytyvän neljä. Varjojen ylistys kuulostaa mielenkiintoiselta, samoin Unien silta (jonka pitäisi Avaimen tavoin käsitellä vanhojen ihmisten seksuaalisuutta). Katsotaan miten paljon ehtii ennen keskustelun alkua.

  VastaaPoista
 15. Mulla on tosi tosi hämärä mielikuva siitä, että olisin joskus aloittanut tätä kirjaa ja jättänyt sitten kesken tylsyyden vuoksi. Mutta enpä muista tämän paremmin. Saattoi se olla joku muukin kirja.;)

  VastaaPoista
 16. En ole myöskään törmännyt tähän kirjaan aikaisemmin, mutta lainasin sen nyt kuitenkin kirjastosta. Luultavasti saan sen (kaikkien muiden lainausten) ohella luetuksi ajallaan kun ei tuo ole sen pidempi.

  VastaaPoista
 17. Eipä löytynyt meidän kirjastosta joka muuten on loistava. AdLibrikseltä löytyi pokkari (6,60 e) ehtii vasta joulun jälkeen minulle.

  Rauhallista ja lukuisaa joulua lukupiiriläisille

  VastaaPoista