keskiviikko 8. joulukuuta 2010

Charles Dickens

Kuva Wikipediasta

Charles Dickens (1812-1870) on tunnetuimpia Englannin viktoriaanisen ajan kirjailijoita ja hänestä tuli elinaikanaan maansa suosituin romaanikirjailija. Dickens teki läpimurron Pickvick-kerhon jälkeenjääneet paperit-romaanillaan (1836-37). Romaanin muoto oli tuohon aikaan tärkeä ja Dickens julkaisikin kirjojaan kuukausivihkoina. Monet hänen aikalaistensa kirjoittamat romaanit ilmestyivät kuukausivihkoina tai jatkoromaaneina aikakauslehdissä. Viktoriaanisen romaanin perinteeseen kuului myös, että se kirjoitettiin useimmiten ääneen luettavaksi. Jatkuvan julkaisemismuodon etuna oli, että kirjailijalla säilyi kosketus elävään yleisöön koko ajan. Dickens teki lukukiertueita ja häntä pidettiin erinomaisena ääneenlukijana. Matkat olivat myös rasittavia ja hän kuoli halvauskohtaukseen työnsä ääressä kesken Edwin Droodin kirjoittamisen.

Dickensin kirjallisuudelle ominaisena pidetään yhteiskuntakritiikkiä ja työväenluokan vastoinkäymisten kuvaamista. Charles itse joutui lapsena menemään työhön kenkävoidetehtaaseen, kun hänen isänsä joutui velkavankeuteen. Dickensin romaaneissa esiintyy paljon hylättyjä ja orpoja lapsia ja yksi tunnetuin tällainen henkilöhahmo on Oliver Twist (1837-39) Muita Dickensin kuuluisia romaaneja ovat The Life and Adventures of Nicholas Nickleby (1838-39, Nicholas Nicklebyn elämä ja seikkailut), A Christmas Carol (1843), Dombey and Son (1848), David Copperfield (1849-50), Bleak House (1852-53, Kolea talo), Hard Times (1854, Kovia aikoja), Little Dorrit (1855-57, Pikku Dorrit), A Tale of Two Cities (1859, Kaksi kaupunkia), Great Expectations (1860-61, Loistava tulevaisuus) ja The Mystery of Edwin Doord (1870, Edwin Doordin arvoitus).
Dickensin laajasta tuotannosta ja elämästä enemmänkin löytyy englanninkielisestä wikipediasta. Blogeissa äskettäin pyörineessä BBC:n kirjalistalta löytyy monta Dickensin teosta. Itse olen lukenut todella hyvän ja jännittävän Oliver Twistin ja nyt tämän kuukauden kirjan Saiturin joulun (A Christmas Carol). Haluan lukea jatkossakin lisää Dickensiä. Oletteko lukeneet Dickensin klassikkoja? Mitä suosittelisitte seuraavaksi?

6 kommenttia:

 1. David Copperfield on mielestäni se 'must'-kirja Dickensiltä. Sen sanotaan olevan hyvin omaelämäkerrallinen. Koleaa taloa suosittelen myös, siinä on kaksi kertojaa, joista toinen on tyttö, joten se eroaa vähän muista Dickensin kirjoista. Jos ei jaksa kirjaa lukea niin suosittelen BBC:n tv-sarjaa, joka on aivan ihana! Kaikkia hänen kirjojaan ei ole suomennettu ja minulta Dickensin englanti vaatii sen verran vaivannäköä, että ovat jääneet kesken. Myös kirjojen samankaltaisuus häiritsee sen verran että en katso olevan tarpeellista lukea niitä kaikkia, kun yksikin riittää kertomaan minkälainen kirjailija hän on.

  VastaaPoista
 2. Saralle kiitos hyvästä esittelystä ja Réalle suosituksista! Minua on aiemmin "peloteltu" Kolealla talolla, mutta se taitaa silti kiinnostaa minua eniten Dickenseistä. Ehkä uskaltaudun joskus sen pariin. Oliver Twististä olen lukenut alun ja pidin siitä, mutta jostain syystä teos jäi silti kesken.

  VastaaPoista
 3. Kommentointiaika, 5 päivää ?

  VastaaPoista
 4. Anonyymi, aktiivista keskustelua käydään tuo 5 päivää ennen uuden lukupiirikirjan julkistamista, mutta keskusteluja ei mitenkään lukita.

  On jopa suotavaa, että lukupiirin kirjat kiinnostaisivat myöhemminkin ja niihin tulisi lisää näkökulmia ja kommentteja kaiken aikaa. Kukaan ei estä uutta lukijaa kirjoittamasta näkemyksiään vaikka Lessing-keskusteluun. Tervetuloa mukaan anonyymi!

  VastaaPoista
 5. Tunnustan, että kaunokirjallisesa sivistyksessäni on Dickensin mentävä aukko. Tämä Saiturin joulu oli ensimmäinen Dickensini, mutta pidin siitä niin paljon, ettei se varmasti jää viimeiseksi. Olen tosin nähnyt monista kirjoista tv-sarja versiot, viimeisimpänä Pikku Dorrit.

  VastaaPoista
 6. Minä olen lukenut David Copperfieldin ja tykkäsin siitä kyllä kovasti. Nuo melkein kaikki muut olen nähnyt leffoina tai tv-sarjoina. Varsinkin tuo "Kolea talo" oli sarjana hieno.

  VastaaPoista