sunnuntai 21. marraskuuta 2010

Joulukirjoja ja lomalukemisia

Kiitos vielä kerran Dickensin joulutarinan saamasta innostuneesta vastaanotosta! On ollut hauskaa huomata, kuinka moni on todennut lukevansa tämän kirjan joka joulu tai ainakin suunnitellut tutustuvansa siihen kirjan teeman mukaisesti jonain vuonna joulun aikaan.

Tuo joululukeminen sai miettimään muitakin lukemisen "ajankohtatraditioita". Kertokaa, millaisia kirjaperinteitä teillä on!

Minä en lue vuosittain niinkään tiettyjä kirjoja, vaan tietynlaisia. Kesääni on kyllä kuulunut jo muutaman vuoden ajan Tove Janssonin Kesäkirja - tosin viime kesänä luin muita Janssonin novelleja, pääosin saaristoteemaisia kuitenkin. Mutta ei kesää ilman Tovea. Kesä eli loma on minullekin muutenkin eniten teemalukemisen aikaan. Olen lukenut jo vuosia melkein joka kesä lapsuuteni ja nuoruuteni suosikkeja (Anni Swania, Astrid Lindgreniä, L. M. Montgomeryä sekä mm. ikisuosikkini Mestaritontun seikkailut). Lomalla pitää nauttia nostalgiasta ja saduista ja toisaalta oivaltamisen ilosta, kun löytää kirjoista ihan uusia piirteitä aikuisen silmin. Kesä on myös mielestäni parasta (erityisesti suomalaisten) klassikkojen lukemisen aikaa, mutta niidenkään joukosta ei löydy teosta, johon palaisin yhä uudelleen.

Toinen lapsuudenkirjojen suosikkiajankohtani on joulu, mutta jos joulun aikaan ei ole lomaa, en yleensä lue silloin mitään erityistä. Nyt, kun olen puolessavälissä Dickensiä, minusta on kyllä alkanut tuntua, että voisin ottaa sen jokavuotiseksi joulunodotuskirjakseni. En ymmärrä, miten en aiemmin ole päässyt tässä kirjassa alkua pidemmälle, nyt se ei ole mielestäni ollenkaan kankea vaan kiehtova!

6 kommenttia:

 1. Minulla ei ole mitään "ajankohtatraditioita", kuten niin hyvin ilmaisit :--) Mutta lainasin ihan muutama päivä sitten kirjastosta Tove Janssonin Muumilaakson marraskuun ja sehän sopii hyvin tähän kuukauteen! Ajattelin lukea ensi juhannuksena Vaarallisen juhannuksen, jos maltan odottaa siihen saakka ;--)

  Mutta nyt jostain syystä (kun tajusin Muumilaakson marraskuun ajankohtaisuuden) haluaisin jotain jouluista luettavaa jouluksi. Tämä Saiturin joulu olisi hyvä vaihtoehto, kun en tässä lukupiirissä ole mukana kyseisen kirjan kohdalla, mutta olen koittanut mietiskellä muitakin jouluisia kirjoja. Jospa tänne tulevista kommenteista löytyisi hyviä vinkkauksia!

  VastaaPoista
 2. Lauren, no nyt kun muistutit, niin olen lukenut Vaarallisen juhannuksen monena juhannuksena. Miten pääsikin unohtumaan!

  Jos haluat, ehdit vielä hyvin mukaan Dickens-keskusteluun. Sehän käydään kyllä jo ennen joulua, joten jos ihan joulun aikaan haluat lukea Dickenin joulutarinan, kannattaa säästää se sitten sinne.

  VastaaPoista
 3. Mulla ei ainakaan näin äkkiseltään tuu mieleen mitään perinnekirjaa. Mutta ehkä tästä Saiturin joulusta tulee mun joulukirjani, arveluttaa vaan, kyllästyykö siihen miten nopeesti, jos joka joulu sen lukee? Toisaalta, hyvän kirjan voi lukea ties miten monta kertaa ja aina jaksaa (omalla kohdalla Potterit ja Diana Gabaldonin sarja Jamiesta ja Claresta), joten katsotaan tilannetta, kunhan saan Saiturin luettua eka kerran :) Kohta luettuna Larssonin Millenium-trilogian toinen osa, joten pääsen tämän kimppuun :)

  Ja näin muuten tänään telkkarista ohimennen mainoksen Saiturin joulusta dvd:nä, Jim Carrey pääosassa. Käytiin katsomassa se vuosi sitten avokin kanssa ja nyt houkuttais ostaa omaksi asti. Joulupukkiiiiii ;)

  VastaaPoista
 4. Itse yhdistän Harry Potterit vahvasti jouluun, ja luenkin niitä lomilla uudestaan ja uudestaan. Elokuvien kautta virittäydyn tunnelmaan katsomalla Yksin kotona-leffat : D

  VastaaPoista
 5. Mie tykkään lukea Agatha Christien dekkareita jouluna ja selvästikin olen taas suuntautumassa samoille linjoille, koska viikonlopun lukemisesta tuli niin joulu mieleen. :)

  VastaaPoista
 6. Minusta tuollaiset vuodenaikoihin tai juhlapyhiin liittyvät lukutraditiot ovat tosi kiehtova ajatus, mutta käytännössä minulla on aina niin kova kiire lukemaan niitä hyllyni lukemattomia kirjoja, etten kovin helposti palaa vanhoihin. Noh, lasten kirjat ovat asia vähän erikseen, joten tyttären kanssa luetaan tänäkin vuonna joka ilta Astrid Lindgrenin jouluisia tarinoita.

  Sellaisia elokuvia kyllä on, joita katson joka joulu, mutta onko minulla niitäkään muina ajankohtina? Ei tule ainakaan heti mieleen.

  Karoliina

  VastaaPoista