maanantai 15. marraskuuta 2010

Charles Dickens: Saiturin jouluJoulukuun kuukauden kirja on jouluinen klassikko, Charles Dickensin joulutarina vuodelta 1843. Tarina kertoo, että Dickens kirjoitti kirjan taloudellisten vaikeuksien takia vain kuudessa viikossa, mutta kirjasta tuli kansainvälinen menestys. Se on käännetty useille kielille ja kirjasta on tehty myös elokuva. Suomennoksiakin on julkaistu ainakin seitsemänä ajankohtana.

Sadunomaisen kirjan sanotaan kertovan joulun hengestä ja jopa muokanneen ihmisten ajatuksia joulun merkityksestä. Tarinassa saita vanha mies saa jouluvieraikseen aaveita, jotka pistävät hänet miettimään elämäntyyliään ja rahankäyttöään. Kun tiedämme, millainen kulutusjuhla joulu nykyisin on, kirjan teema kuulostaa yhä varsin ajankohtaiselta.

Lisäksi joulun aikaan on mukava lukea satuja ja aavetarinoita. Klassikotkin kuuluvat monien lomalukemistoon. Ajatus onkin, että tämän nimenomaisen tarinan lisäksi voimme joulukuussa keskustella muistakin joulukirjoista, lomalukemisesta sekä klassikoista ylipäätään.

Tämän kirjan pitäisi olla ensimmäistä lukupiirikirjaa, Doris Lessingin Kultaista muistikirjaa, helpompi ainakin siinä, että tämä on huomattavasti ohuempi! Tammikuuksi onkin sitten luvassa jotain aivan erilaista, ja ties vaikka alkuvuodesta järjestettäisiin kuukauden kirja -äänestyksiäkin.

Wikipedian artikkeli Dickensin joulutarinasta sisältää juonipaljastuksia. Laitan tähän kuitenkin linkin artikkeliin, sillä sivulta näkee myös, millä eri nimillä kirja on julkaistu suomeksi eri vuosina. Nimilista helpottanee kirjan löytämistä kirjastosta.

Keskustelu Charles Dickensin Saiturin joulusta alkaa 10.12.

32 kommenttia:

 1. Loistava valinta! Aion ehdottomasti tulla mukaan tällä kertaa. Tuo sopii niin hyvin joulun henkeen. :)

  VastaaPoista
 2. Ihanaa! Mä olen lukenut tämän joka joulu seitsenvuotiaasta lähtien. Oma pieni jouluperinne. Olen siis mukana. :))

  VastaaPoista
 3. Oi, ihanaa että vastaanotto on innostunut! Ja Réalta löytynee ainakin mielipiteitä. :) Olisikin hauska kuulla, miltä ko. kirja on tuntunut eri iässä.

  Minä olen saanut tämän joskus lapsena ja lukenut silloin melkein kokonaan. Nyt aion vakaasti lukea kokonaan. Ehkä tästä tulee munkin jouluperinne!

  VastaaPoista
 4. Hieno juttu! Luin tämän maaliskuussa ensimmäistä kertaa ja ostin sen lopulta omaan hyllyyni Vammalan Vanhan kirjallisuuden päiviltä viime kesänä. Ehdottomasti mukana :)

  VastaaPoista
 5. Ihana, että kirja sai hyvän vastaanoton! Minuakin Réa kiinnostaa sitten kuulla, että miltä kirjan lukeminen on tuntunut niin lapsena kuin nyt vanhempana.

  Mie en ole tätä kirjaa lukenut aiemmin, mutta on mielenkiintoista lukea kirja, jonka tarinan tuntee silti ennalta.

  VastaaPoista
 6. Heh, kun näin postauksen otsikon, niin ensimmäinen reaktioni oli "YES!!" :D Aivan mahtava valinta! :) En ole koskaan lukenut tätä, mutta olen miettinyt jo pitkään, että tämä on ihan pakko lukea joulun alla.

  VastaaPoista
 7. mahtia! Olen mukana. Tämä on onneksi sen verran ohut kirja, että josko tällä kertaa saisin luettua sen loppuunkin asti.^^

  VastaaPoista
 8. Tämä kirja vaikuttaa mielenkiintoiselta! Olen mukana jos vain löydän tämän kirjastosta.

  VastaaPoista
 9. Tää kiinnostaa muakin! Katotaan ehdinkö/jaksanko hommata kirjan...

  VastaaPoista
 10. Mukana olen ja on ihanaa saada vähän joulutunnelmaa!

  VastaaPoista
 11. Olen mukana, jos löydän kirjan kirjastosta :)

  VastaaPoista
 12. Hauskaa, olen nähnyt tämän teatteritekstinä, mutta kirjaa en olekaan vielä lukenut. Mukana ollaan!

  VastaaPoista
 13. Ei löytynytkään kirjahyllystä:( No, huomenna kirjastoon, jospa sieltä sitten.

  VastaaPoista
 14. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 15. Hei jee! Jahka yövuoroista toivun niin lähden heti kirjastosta lainaamaan tämän, sillä ainakin vielä näyttäisi yksi hyllyssä olevan. :)

  VastaaPoista
 16. Mukana, uudella innolla ja uskoakseni paremmalla menestyksellä! :) Kirjastotilannetta en vielä tarkastanut mutta eiköhän tämän jostain saa!

  VastaaPoista
 17. Jos kirjastosta löytyy jotain Dickensiä, jonka otsikossa viitataan saituriin tai jouluun, niin se on siis sama kirja, se on ilmestynyt monella nimellä suomeksi, eri nimivaihtoehdot ovat siinä Wikipedin artikkelissa (en tiedä, ovatko kirjat muutenkin eri suomennoksia, mutta eipä se keskustelua haittaa, vaikka olisivatkin).

  Minä olen mukana Sadun tavoin, uudella innolla ja uskoakseni paremmalla menestyksellä, sillä aloitin Dickensin jo eilen! :D

  VastaaPoista
 18. Hip-hei, minäkin haluan tähän mukaan, sillä ostin kirjan hyllyyni aiemmin tänä vuonna, mutten ole vielä lukenut. Tarina on muuten tuttu kyllä. (Ainakin olevinaan) Kiireinen on iloinen kirjan ohuudesta myös, mutta Dickensin tuntien se voi silti olla aika hidaslukuinen. Nimimerkillä Kolea talo on ollut kesken varmaan ainakin vuoden. :)

  VastaaPoista
 19. Löysin pienen etsinnän jälkeen kirjan kirjastosta. Itseasiassa kirjastasta tosiaan on selkeästi useampi painos/käännös joten otin kaksi koska ne vaikuttivat pikaselauksella erilaisilta.
  Kirjan lukemisen aloitan heti kun mahdollista. :)
  Hyvä lukuhetkiä kaikille!

  VastaaPoista
 20. Hehee, jos en saa kirjaa käsiini, voin kaivaa tomusta muinaisen Disney-jouluvhs:ni, jossa tämä stoori esitetään, pääosassa Roope Ankka. Christmas Carol on tuttu myös Muppet-versiona, mutta ehkä voisin taipua lukemaan itse alkuteoksenkin. Hyvä idea.

  VastaaPoista
 21. Mahtava valinta joulukuulle! Sekä yleisesti että henkilökohtaisesti, tämä kuuluu joulun perinteisiin!

  VastaaPoista
 22. Mukana ollaan, just varasin sen kirjastosta :)

  VastaaPoista
 23. Ei tämä ole hidaslukuinen. Halusin vain sanoa tämän siltä varalta, että säikytin jonkun potentiaalisen lukijan aiemmalla kommentillani. Luin yhdellä bussimatkalla jo puolet.

  Karoliina

  VastaaPoista
 24. Eilen kävin hakemassa ko. opuksen, pohdinnassa vain, luenko kesken olevan Stieg Larssonin loppuun ja sitten vasta tämän vai jätänkö Larssonin kesken tämän vuoksi :D

  VastaaPoista
 25. Komppaan Karoliinaa ja kerron väliaikatietoja: kirja ei ole hidaslukuinen eikä muutenkaan hankala, vaikka sellainen käsitys minullakin on ollut Dickensistä. Lisäksi ainakin minun painoksessani (Joululaulu, Wsoy 1984) on kiehtovia kuvia.

  VastaaPoista
 26. Mulla on tuo uusin painos (Saiturin joulu) ja myös siinä on joitakin hauskoja kuvia, ihan väreissä jopa.

  Karoliina

  VastaaPoista
 27. Minäkin pääsin vihdoin kirjastosta hakemaan Dickensiä. Lainasin uusimman painoksen Saiturin joulun, jossa on kuten Karoliina sanoi todella upeita värikuvia. Lisäksi lainasin myös toisen version nimeltä Jouluilta, joka on Kaksi kertomusta - teoksessa.

  VastaaPoista
 28. Saan huomenna haettua kirjastosta Saiturin joulun ja odotan innolla, että onko minunkin versiossani upeita kuvia. :)

  VastaaPoista
 29. Luettu, kaikkiaan taisi mennä muutama tunti :D Oli siis helppolukuinen sekä kivoilla värikuvilla höystetty :) Meinasin ruveta jo nyt kertoilemaan siitä mielipidettäni, mutta ehkä säästän ne ihan siihen varsinaiseen keskusteluun :D

  VastaaPoista
 30. Mukana ollaan - Italiasta kàsin. Mukavaa kun tàmàn kuun kirjana on kansainvàlinen klassikko, joten osallistumiseni on mahdollista. Lòysin englanninkielisen version kirjakaupasta kolmella eurolla, ei paha!

  VastaaPoista
 31. Hei,
  vinkkinä kaikille kirjaa metsästäville: Tämä löytyy Project Gutenberg -sivulta ilmaiseksi, itse tein html -versiosta wordin kautta pyöräyttämällä pdf:n. Näin vanhoista kirjoistahan on tekijänoikeudet jo sillä tavalla menneet, että tässä ei pitäisi olla edes mitään korkeimmankaan etiikan vastaista :). Kirja löytyy siis osoitteesta http://www.gutenberg.org/files/46/46-h/46-h.htm

  VastaaPoista