perjantai 15. heinäkuuta 2011

Hilja Valtonen: Nuoren opettajattaren varaventtiili

Elokuussa koulujen taas alkaessa sopii hyvin kuukauden kirjaksi Hilja Valtosen esikoisteos Nuoren opettajattaren varaventtiili. Kirja on ilmestynyt 1926 ja se sai heti valtavan suosion. Monet Valtosen kirjat ovat nousseet viihdekirjallisuden klassikoiksi ja niistä otetaan edelleen uusintapainoksia.

Varaventtiilin päähenkilönä on vastavalmistunut opettajatar Liisa Harju, joka matkustaa ensimmäiseen työpaikkaansa Pohjanmaalle, jossa saa vastaansa aataminaikuisten tapojen ja käsitysten muurin. Tylystä kohtelusta huolimatta Liisa ryhtyy haikailematta työhön eikä lipeä periaatteistaan tuumaakaan. Vähitellen uudet tuulet alkavat puhaltaa opettajainhuoneen mausoleumi-ilmapiirissä. Itsevarmat nuoret miehet tulevat myös huomaamaan että Liisa Harjuun eivät tavanomaiset kirkonkylän hurmurin elkeet tehoa.

Huumoria on taatusti meille lukijoille luvassa! Lukupiirikeskustelu alkaa tuttuun tapaan 10.8.

6 kommenttia:

 1. Kivaa! Olen kyllä lukenut tämän ainakin kahdesti, mutta koska varaventtiili löytyy omasta hyllystä ja osallistun aina innolla kaikkeen Valtos-keskusteluun, yritän lukea tämän jälleen kerran, jos vain suinkin ehdin!

  VastaaPoista
 2. hyvä, hyvä! en ole koskaan lukenut hilja valtosta, tähän tulen ehdottomasti mukaan!

  VastaaPoista
 3. Oi vitsi, vaikuttaako hieman hauskalta kirjalta! Pitääkin käydä kirjaston sivuilta tarkistamassa, olisiko tätä hyllyssä lähikirjastoissa vai pisteänkö varaukseen :)

  VastaaPoista
 4. Lainasin tämän eilen kirjastosta, josko tämä nyt olisi ensimmäinen lukupiirikirja, jonka oikeasti ehtisin lukea ja osallistua myös keskusteluun. Tämä on ollut tbr-listallani varmaan lähemmäs kaksikymmentä vuotta, joten nyt voisi olla aika. :)

  Sara / p.s. rakastan kirjoja

  VastaaPoista
 5. Siitä onkin jo aikaa kun oon Vaimokkeen lukenu, joten jahka pääsen tänää (vihdoin ja viimein) kirjastoon niin nappaan tämän mukaan. Jos tää on yhtään Vaimokkeen kaltanen niin nopsaa lukee :)

  VastaaPoista
 6. En ole onnistunut löytämään tätä kirjaa, luultavasti lomalaiset käyneet kirjastossa tyhjentämässä hyllyjä. :) Vaimokkeen olen lukenut aikaisemmin joskus kauan sitten ja oli muistaakseni ihan hauska, joten lisään tämänkin jatkuvasti kasvavalle lukulistalleni. :)

  VastaaPoista