lauantai 15. lokakuuta 2011

Eeva Kilpi: Tamara


Marraskuun pimeihin iltoihin lukupiiri tarjoilee Eeva Kilven eroottisen romaanin Tamara (1972). Tamara on estoton ja epäsovinnainen nainen, joka kokee rakkauden monet muodot normeista piittaamatta. Hänen rakkauksiaan seuraa arvoituksellinen ystävä, jolle Tamaran kokemukset ovat omakohtaista todellisuutta.

Palkitusta kirjailijasta Eeva Kilvestä tulee lisää juttua pian. Lukupiiri-blogi etsii myös uusia lukemisen tapoja ja tästä postataan lähiaikoina. Pysykää kuulolla!

Lukupiirikeskustelu Tamarasta alkaa tuttuun tapaan 10.11.

maanantai 10. lokakuuta 2011

Lukupiirikeskustelu: Juhani Aho, Juha




Lukiessani Juhaa kohtaus kohtaukselta, tuntui kaikki hyvin tutulta ja samalla oivalsin, että minähän olen lukenut tämän Juhani Ahon yhden tunnetuimmista romaaneista aikaisemminkin. Muistin, että se oli ollut opinnoissani tenttikirjana. Kirjallisuustenttiin piti lukea monia suomalaisia klassikoita ja lukeminenkin oli vähän sellaista nopeaa ja pintapuolista, kun kaikkiin kirjoihin ei aina ehtinyt syventyä. Ehkäpä sen takia en muistanut lukeneeni Juhaa, koska siitä ei tullut tenttikysymystä. Aleksisis Kiven Seitsemästä veljeksestä kyllä kysyttiin.



Juha muistuttaa kreikkalaista murhenäytelmää, tragediaa, koska se on mielestäni hyvin näytelmällinen ja siinä voi nähdä draaman kaarta käännekohtineen loppuhuipennukseen asti. Romaanin keskushenkilöitä ovat Juha ja Marja, joiden näkökulmista fokusoidaan tapahtumia. Päähenkilöiden ajatusmonologien lisäksi romaanissa käydään suoria vuoropuheluja eri henkilöiden välillä. Juha on kasvattanut orpoa Marjaa lapsesta asti ja ottanut hänet vaimokseen tämän aikuistuttua. Marja on Juhaa paljon nuorempi ja pitää häntä enemmänkin isähahmonaan kuin aviopuolisonaan. Aviollinen kanssakäyminen on jossain vaiheessa loppunut ja pariskunta on vieraantunut toisistaan. Nuori, komea kauppamies Shemeikka hurmaa isänännän sekä emännän tullessaan taloon yöpymään. Sen seurauksena syntyy kolmiodraama, jolla on traagisia seurauksia. Marja ihastuu ensimmäistä kertaa elämässään ja lähtee naistenmiehen matkaan. Tragedian tapaan Marja huomaa erehtyneensä (hamartia), kun hänelle paljastuu Shemeikan todellinen luonne naisten viettelijänä ja kesätyttöjen vaihtamisella tiheään tahtiin.



Marja on hyvin voimakas naishahmo kirjassa ja vahva erilaisuudessaan. Hän ei alistu Shemeikan orjaksi kuten kaikki muut naiset Shemeikan kotitalossa Vienan Karjalassa. Juhan ja Marjan koti on Suomessa silloisen Ruotsin puolella rajaseudulla. Juhan henkilöhahmosta minulle tulee voimakas mielleyhtymä Juhani Ahon Yksin romaanin päähenkilöön, joka myös rakastaa nuorta naista ilman vastakaikua. Kumpiakin henkilöhahmoja yhdistää myös vanhenemisen tunteet ja oman ulkonäön pohtiminen. Juha säälittää ja surettaa. Hän on tragedian sankari, jonka loppuratkaisu, heittäytyminen koskeen on uhraus, jolla hän pelastaa ja turvaa vaimonsa ja tämän lapsen (Shemeikan lapsi) elämän. Juhan voisin katsoa näytelmänä, jossa kosken pauhu taustalla edustaisi kuoroa kreikkalaisen tragedian tapaan. Kirjan nimeksi olisi minusta myös hyvin sopinut Juha ja Marja, koska Marja on niin tasavahvasti läsnä teoksessa.



Mitä ajatuksia Juha teissä lukupiiriläisissä herättää? Olitteko jomman kumman puolella Juhan tai Marjan? Mitä mieltä olitte loppuratkaisusta? Olisiko kirja voinut päättyä hyvin? Entä mitä mieltä olitte Shemeikasta? Mitä muuten piditte romaanin kielestä?