sunnuntai 24. lokakuuta 2010

Lukupiirikaipuusta..

Kiitokset minunkin puolestani kaikille innokkaille lukupiiriläisille. Jenni tuossa aiemmassa postauksessa kertasikin lukupiirimme toimintaperiaatteita, joten 10.11 on tarkoitus aloittaa keskustelu Doris Lessingin kirjasta kultainen muistikirja. Toivottavasti kaikilla on ollut mahdollisuus saada kirja käsiinsä ja kirja on tuntunut kiinnostavalta valinnalta ensimmäiseksi keskustelun päätähdeksi, itselläni teos on vielä kesken. Onneksi on vielä hyvin aikaa. :)

Minulla on ollut pitkään kaipuu päästä osallistumaan lukupiiriin, jossa keskusteltaisiin samasta kirjasta/kirjailijasta ja saisi nauttia toisten mielipiteistä ja häkeltyä hyvistä näkökulmista ja ajatuksenvaihdosta. En ole koskaan ollut mukana lukupiirissä ja kynnys hakeutua kirjastojen järjestämiin kirjapiireihin on ollut jokseenkin korkea. Nimimerkki Tata mainitsikin kommenttiboxissa, että hänellä on ollut korkea kynnys jakaa mielipiteitään kirjoista julkisesti. Minullakin on ollut samanlaista jännitystä, kuten myös kirjoittamisen suhteen. Siksi aloin pitämään blogiakin, jotta tottuisin kirjoittamiseen ja saisin toteuttaa itseäni haluamallani tavalla. Lukupiiri-idea, joka lähti pitkälle Saran innostuksesta, on ennen kaikkea uusi tilaisuus syventää kirjablogimaailmaa. Usein haluaisin toisten kirjabloggauksien jälkeen udella tarkemmin toisen fiiliksiä, mutta se monesti voisi pilata toisten lukijoiden lukuilon. Tähän blogiin on onneksi kerääntynyt iso joukko kiinnostuneita, niin saamme varmasti keskustelun aikaiseksi. Kirjoittamalla omia mielipiteitään on luonnollisesti erilaisessa vuorovaikutuksessa toisten lukupiiriläisten kanssa kuin istuessa yhteisessä tilassa, mutta tänne voivat osallistua nekin, jotka eivät pysty sopimaan tiettyä paikkaa ja aikaa ja mielipiteitään saa miettiä ja kypsytellä rauhassa.
Monet ovat pyytäneet, että lukisimme vanhempia kirjoja, joiden saatavuus on parempi kuin uutuuksien. Myöhemmin voimme myös lukea lukupiiriläisten ehdottomia kirjoja.

Istun lähes päivittäin luennoilla, jonne mitä oletettavammin suuri joukko ihmisiä on lukenut saman kirjan, mutta todellista keskustelua syntyy hyvin harvoin. Mikä hukattu tilaisuus, parahdan kirjakeskustelukaipuussani. Olen myös innokas toisten kirjablogien lukija, joten tämä on monella lailla virtuaalinen vastaus tälle kaipuulleni. Luen myös yleensä vain kotimaisia kirjoja, joten tämä on hyvä sytyke tutustua laajemminkin kirjallisuuden kenttään. Toivottavasti monelle teistä tämä on mukava uusi harrastus! :)

keskiviikko 20. lokakuuta 2010

Kokemuksia ja näkemyksiä lukupiiritoiminnasta?

Kymmenittäin kommentteja ja 30 rekisteröitynyttä lukijaa. Kiitos teille kaikille! Voin kertoa, että minä, Sara ja Tomomi olemme meilailleet Lukupiiri-blogin ensimmäisen viikon aikana toisillemme melkoisen hämmästyneinä mutta sitäkin tyytyväisimpänä. Odotamme innoissamme ensimmäistä varsinaista kirjakeskustelua.

Se on siis 10.11. Doris Lessingin kirjasta Kultainen muistikirja. Keskustelun on tarkoitus olla vapaamuotoista ja muutenkin rentoa. Tervetuloa mukaan, vaikket olisi lukenut tätä kirjaa kokonaan tai olisit lukenut jotakin muuta Lessingiltä tai olet ylipäätään vain Lessingistä kiinnostunut (tai et ole, saahan senkin tulla kertomaan). Lukupiiriin ei tarvitse ilmoittautua erikseen, kaikki ovat tervetulleita.

Nyt vähän yleistä lukupiiriasiaa.

Kuuluko moni teistä lukijoista "oikeaan" lukupiiriin tai vaikka toiseen nettilukupiiriin? Miten lukupiirinne toimii ja onko teillä toiveita tämän Lukupiiri-blogin nettilukupiirin suhteen? Jaetaan lukupiiriajatuksia - niistä voi olla iloa sekä tälle että muille lukupiireille.

Minä kuulun nettilukupiirin lisäksi neljän naiseen kirjapiiriin, joka on kokoontunut kerran kuukaudessa (paitsi heinäkuussa) jo muutaman vuoden ajan. Meillä ei ole varsinaisia "lukupiirisääntöjä", mutta vuosien myötä meille on kuitenkin muotoutunut selkeä toimintatapa.

Kokoonnumme aina toistemme kotona, emännöinti noudattaa tiettyä järjestystä. Kirjakeskustelujen lisäksi tarjolla on aina ruokaa ja viiniä sekä yleistä juoruilua ystävien kesken. Puhumme kuitenkin aina kirjoistakin! Todella harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta kaikki ovat aina lukeneet kuukauden kirjan, ja piirissä vaihdetaan paljon mielipiteitä muistakin kirjoista. Joskus tapaamisessa myös saa kirjoja, jos illan emäntä on juuri perannut kirjahyllystään poistokirjapinon.

Meillä on vain yksi kirjasääntö, jota noudatetaan: Finlandia-voittaja luetaan aina. Muuten olemme lukeneet kirjoja varsin laidasta laitaan, mikä onkin lukupiirin parhaita puolia: tulee luettua sellaistakin, mihin ei ehkä muuten tarttuisi. Joskus valitsemme kirjan Hesarin Klassikkoautomaatin avulla,  joskus jollain on valmiiksi mietittynä ehdotus, usein seuraava kirja vain hahmottuu illan keskustelujen aikana. Olemme lukeneet mm. Ruohometsän kansan, Elämää metsässä ja kai parikin Lessingiä. Tänään taas kokoonnumme ja käsittelyssä on Miina Supisen Liha tottelee kuria.

Tunnemme toisemme alun perin työn kautta, mutta yhteisen lukuharrastuksen myötä meistä on tullut ystäviä. Lukupiiri on niin tärkeä juttu, ettei sitä peruta kuin sairauden takia, ja jos joku sairastuu, niin silloin muutkaan eivät kokoonnu. Lukupiiri on kuukauden kohokohta!

En osaa itse vielä esittää kovin tarkkoja toiveita nettilukupiirille. Toivon kuitenkin, että siitäkin muodostuu ihmisiä yhdistävä, lämminhenkinen kuukausittainen juttunsa. Ainakin alku vaikuttaa siltä, että se on hyvinkin mahdollista!

perjantai 15. lokakuuta 2010

Doris Lessing: Kultainen muistikirja





Marraskuun lukupiirin kirjaksi Sara on valinnut Doris Lessingin Kultainen muistikirja. Kirja on nyt seisonut hyllyssäni kolme vuotta ja minusta on vihdoinkin aika lukea tämä Nobel-kirjailijan klassikkoteos. Kultainen muistikirja (The Golden Notebook) on ilmestynyt 1962. Doris Lessingille (1919-) myönnettiin vuonna 2007 kirjallisuuden Nobel-palkinto. Nobel-akatemian mukaan tämä romaani on feministisen liikkeen pioneerityö. "Hän on naiskokemuksen eeppinen tulkki, joka luo pirstoutuneeseen sivilisaatioon skeptisen, kiihkeän ja vahvan visionäärisen katseen." Kirja esitellään näin:


Anna Wulf on kypsään ikään ehtinyt englantilainen kirjailija. Hänellä on takanaan lyhyeksi jäänyt onneton avioliitto, ja hän elää tyttärensä kanssa aikoinaan kirjoittamansa menestysromaanin tuloilla. Annalla on ollut suhde naimisissa olevaan mieheen, mutta viiden vuoden jälkeen suhde on päättynyt. Annan naisellisuus on kokenut kolauksen, ja isku kohdistuu myös hänen työhönsä: hän ei enää voi eikä haluakaan tehdä kirjoja. Sen sijaan Anna alkaa kirjoittaa muistiinpanoja. Menneisyys ja nykyisyys kertautuvat ja lomittuvat muistikirjoissa, kohtaamme monta erilaista Annaa. Annan aviovaimona, ystävänä, rakastajana, äitinä. Kommunismiin uskovan, intellektuellin Annan. Annan kirjailijana. Hajoamaisillaan olevan ihmisen, joka kokee hyvien ja pahojen voimien kamppailun niin itsessään kuin ympärillään.


Kirjalla on paksuutta 587 sivua ja toivottavasti lukupiiriläiset ehtivät lukea tämän. Kirjastoista varmasti kirjaa löytyy ja halutessaan voi lukea tämän alkuperäiskielelläkin.

torstai 14. lokakuuta 2010

Tervetuloa lukemaan kirjoja ja keskustelemaan niistä!

Aleksis Kiven päivänä syntyi päätös uudesta blogista. Tarvittiin Tomomin kysymys, Jennin vastaus ja Saran innostus: päätimme perustaa yhdessä tämän nettilukupiirin.

Blogissa on tarkoitus keskustella yhdessä kuukauden kirjoista ja muistakin lukupiiriasioista. Paljastamme ensimmäisen kuukauden kirjan pian, ja tästä kirjasta keskustellaan 10.11. Jatkossa aiomme keskustella kuukauden kirjasta aina kuukauden 10. päivä lähtien ja julkistaa seuraavan kuukauden kirjan aina kuun 15. päivä. Otamme mielellämme vastaan ideoita yhdessä luettavista kirjoista!


Keitä me olemme?


Jenni on kirjoittanut Koko lailla kirjallisesti -blogia pian kahden vuoden ajan. Espoolainen copywriter lukee reilut sata kirjaa vuodessa ja harmittelee, ettei aikoinaan opiskellut yliopistossa kirjallisuustiedettä. Tai luki, mutta jätti sivuaineopinnot kolme kertaa kesken. Sittemmin Jenni on suorittanut kaikki avoimen yliopiston kirjallisuuden opinnot. Paras niistä oli kotimaisten klassikkojen kurssi.

Tomomi on pitänyt kirjainten virrassa -blogia aktiivisesti vasta parin kuukauden ajan. Hän on kotimaisen kirjallisuuden opiskelija Helsingin yliopistossa. Aiemmin hän opiskeli japanin kieltä ja kulttuuria, mutta haaveili aina että olisi enemmän aikaa lukea kirjoja. Pääaineenvaihto tulikin eteen siinä vaiheessa kun "lukutoukka" ei voinut kirja-ahminnalleen enää mitään. Vapaa-ajalla hän lukee erityisesti kotimaisia uutuuksia.


Sara on pitänyt Saran kirjat - blogia parisen vuotta. Sara innostui bloginsa myötä palaamaan lapsuutensa tyttökirjoihin ja nykyään ne ovat hänen sydämensä asia. Saran muita elämäntehtäviä kirjallisuuden ja opiskelemisen lisäksi ovat kirjastonhoitajuus ja opettajuus. Tai aikomus on nyt tulla opettajaksi, koska Saralle vihdoinkin kirkastui, mikä hänestä tulee isona.

Jenni ja Sara ovat tavanneet toisensa kerran vilaukselta kirjabloggarien tapaamisessa, Tomomin tunnemme vain netistä. Toivotamme mukaan keskusteluun kaikki muutkin tutut ja tuntemattomat. Tämä lukupiiri on tarkoitettu kaikille kirjoista ja kirjakeskusteluista kiinnostuneille.  

Tervetuloa!